bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
Home · Forum · Chat · Contact Us · SearchJuly 05 2025 03:25:20
View Thread
lanoi.uv.ro | Muzica | Muzica romaneasca
Author Muzica romaneasca intre <plagiat> si <inspirat>
DoBrY
Member

Posted on 04-09-2006
Citeva acorduri de aici, citeva versuri de dincolo - iata reteta dupa care se incropesc "hit"-urile din show-biz-ul românesc

Daca luam in calcul si duiumul de cover-uri (preluari cu acte in regula) pe care publicul le asimileaza ca fiind slagare nationale, ajungem la o conluzie inevitabila: majoritatea cantautorilor nostri au fost parasiti de muze si au trecut la mica gainarie. Bazindu-se pe nestiinta fanilor, "artistii" României au descoperit ca ograda vecinului este vasta si bine populata cu surse de... inspiratie. Suficient pentru a-si culege direct de la izvor ideile necesare unui act veritabil de creatie. Pe cit de simplu le-a fost sa traga cu ochiul si mai apoi sa brodeze citeva artificii pentru ca produsul finit sa nu para copiat cu nesimtire, pe atit de simplu le-a fost sa-si culeaga laurii pe tarimurile mioritice.

Dintre sutele de muzicanti care au recurs la acest siretlic reproducem o lista consistenta: Andreea Balan pentru melodia "Nopti de vara" s-a inspirat doar din "Hang On" a lui DJ Freedman; Parazitii pentru "Curios Scandalos" s-au inspirat din "Psycho City Blocks" a lui Psycho Realm; Voltaj pentru "1+1" s-au inspirat din "Ordinary Word" a lui Duran Duran; Proconsul pentru "Focul" a cohetat cu "The Mirror" a lui Dream Theater; Iris pentru "Trenul fara nas" a tranzitat ograda celor de la Judas Priest, iar lista continua nestingherita.

Si in ceea ce priveste cover-urile cu acoperire legala, clientela este numeroasa si cu faima: Andra a preluat "Traditional Gospel" si l-a transformat in "Un ocean de-ai fi"; Miki si Pepe au preluat "No me ames" a lui Mark Anthony (duet cu Jennifer Lopez) si au transformat-o in "Fara tine"; Hi-Q au facut la fel cu melodia Gloriei Gaynor - "I will survive" - si au transformat-o intr-un "La, la, la"; Cristina Rus nu s-a lasat mai prejos si a atentat la melodia "C`est la vie" a Despinei Vandi, in varianta neaosa purtind titlul "Viata mea"; Ana Maria a preluat "I Can`t Ever Get" a lui Darren Hayes transformind-o in "Cintec pentru tine".

Ei, bine, cu toate argumentele pe care le presupune cumpararea licita a drepturilor de autor, nu ii putem disculpa, atit timp cit nu au purces la aceasta solutie sub influenta vreunui scop nobil, ci din dorinta de a-si cistiga popularitate pe munca ilustrilor "inaintasi" ai tagmei.

Am incercat sa cerem opinia unora dintre interpretii aflati pe aceasta lista interminabila. In cele din urma, singurul care ne-a pus la dispozitie o declaratie coerenta, a fost Viorel, componentul trupei "3Sud Est". Melodia pe care chiar ei au compus-o si care se numeste "De dorul tau" prezinta similitudini frapante cu piesa "I can`t Stop" a formatiei Deja Vu.

Daca in preambulul conversatiei ne-a declarat "eu nu zic nimic", pe parcursul discutiei a recunoscut: "Chitara care se aude in fundal are acelasi efect ca la piesa celor de la Deja Vu". Totusi, nu a ezitat sa specifice ca nu trebuie sa se confunde "a fura" cu "a te inspira" si "a semana ca stare" pentru ca, asa cum ne-a specificat, "eu intotdeauna m-am inspirat din povestea altor piese, insa daca seamana ca stare sau ca stil, asta nu inseamna ca am copiat". Acestea fiind spuse, nu ne ramine decit sa facem o sugestie pentru DEX-ul limbii române in care, la cuvintul "a copia" sa se treaca in loc de a reproduce, a transcrie, a izvodi, termenul "inspirat de aiurea".
dobry16 Send Private Message
Jump to Forum: